A Catalunya cada any hi ha diversos episodis de temps sever, ja sigui en forma de pedregades, cops molt forts de vent i fins i tot tornados. Ens centrarem amb aquests últims, els tornados, un dels fenòmens més violents que es coneixen, amb ratxes de vent que poden superar els 300 km/h, en els casos més destructius. Tot i això, a casa nostra no són ni tan intensos ni habituals com al corredor americà dels tornados. Des del 2000 fins a dia d'avui se n’han registrat 106, és a dir, entorn de 5-6 tornados per any de mitjana, la immensa majoria dels quals situats entre la categoria EF0 i EF2 de l'Escala de Fujita millorada (vents de fins a 217 km/h). Al voltant del 39% dels casos, es formen dins del mar en forma de mànega marina i acaben tocant terra en poblacions costaneres, perdent intensitat ràpidament. Tot i això, el més habitual és que es formin a terra ferma. Les comarques més afectades se situen al litoral i prelitoral centrals, especialment a les àrees més planes i al voltant de cursos fluvials.
Alguns dels episodis més destacables dels darrers anys són:
- 21/10/2001 - diversos tornados van afectar punts de les comarques de Barcelona i de Girona.
- 07/09/2005 - entre aquell dia i el següent, més de 15 tornados i trombes marines van afectar el litoral i el prelitoral, sobretot l'entorn del Garraf i del Baix Llobregat.
- 13/09/2006 - poc més d'un any després de l'episodi de tornados del 7 i 8 de setembre de 2005, es va repetir un episodi semblant, tot i que sense ser tan extens. De nou, la comarca més afectada va ser el Baix Llobregat.
- 02/11/2008 - aquella matinada es va produir el tornado més intens registrat a Catalunya, com a mínim, des de l'any 2000. Va afectar les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà.
- 30/05/2014 - un petit tornado, que va poder ser fotografiat des de bona part del Camp de Tarragona, va afectar els afores de Vilabella.
- 07/01/2018 - dos tornados d'intensitat EF2 van causar danys importants a Cardona i a diverses poblacions de l'Alt Empordà, el Vallespí i el Rosselló. En el cas del segon, va arribar a recórrer una distància de 45 km, essent el fibló amb la traça de danys més llarga des que se'n tenen dades a Catalunya.
Fotografia: un tornado afectant la comarca de l'Alt Camp, vist des Nulles, el dia 30 de maig de 2014. CARME DALMAU.
A Catalunya, la major part dels tornados són "febles", és a dir, són d’intensitat EF0 o EF1 segons l'escala de Fujita millorada. Tot i això, al llarg dels últims anys hi ha hagut alguns tornados d’intensitat EF2 o superior, amb vents de més de 180 km/h. En total s'han comptabilitzat 8 tornados significatius (un 8% dels casos).
Aquest tipus de fenomen es pot produir a qualsevol mes de l'any. Tot i això, s'observen dos pics: un de principal corresponent als mesos d'agost, setembre, octubre i novembre, i un de secundari entre els mesos d'abril i maig. Coincideixen, doncs, amb la temporada d'aiguats de la zona del litoral i del prelitoral i amb l'època de tempestes primaverals a l'interior, respectivament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada