Definicions

A continuació us presentem les definicions de tornado, mànega marina, tuba, remolí de ratxa i esclafit. Totes elles són les que apareixen al glossari de l'associació americana de meteorologia (Glossary of the American Meteorological Society).

Tornado

És una columna d'aire en rotació, en contacte amb la superfície, que penja d'un núvol cumuliforme, i sovint visible en forma de tuba i/o de remolí de brossa/pols arran de terra.

També se n'hi pot dir fibló, cap de fibló, mànega o tromba.


Fotografia: un tornado afectant la comarca del Baix Llobregat, el dia 7 de setembre de 2005. MANEL M. CONDE.

Mànega marina

És, en general, qualsevol tornado que té lloc sobre una superfície d'aigua (mar, llac, embassament).

També se n'hi pot dir fibló, cap de fibló o tromba marina. En anglès, waterspout.


Fotografia: una mànega marina al Golf de Sant Jordi, el dia 10 d'octubre de 2018. BERNAT MARGALEF.

Tuba

Es tracta d'un núvol, típicament en forma d'embut i que s'estén cap a la superfície des d'un núvol cumuliforme, associat amb una columna d'aire en rotació (un vòrtex) que pot o no estar en contacte amb el terra o el mar. Si la rotació és violenta i es troba en contacte amb el terra, aleshores al vòrtex se n'hi diu tornado.

També se n'hi pot dir núvol d'embut. En anglès, funnel cloud.


Fotografia: una tuba davant del Masnou (el Maresme), el dia 6 de novembre de 2016. JORDI CAMPOS.

Remolí de ratxa

És un vòrtex orientat verticalment de curta durada, de poca alçada, generalment feble, situat al llarg d'un front de ratxa. És visible en forma d'un remolí de brossa/pols. A diferència d'un tornado, la rotació en superfície no es troba lligada a cap núvol cumuliforme.

També se n'hi pot dir remolí de ràfega. En anglès, gustnado.

Fotografia: un remolí de ratxa sobre el mar, a tocar de la l'hotel Vela de Barcelona, el dia 12 de juny de 2012. ALEXANDRA MAÑÉ.

Esclafit

Es tracta d'una àrea de fortes ratxes de vent, sovint prou intenses com per a causar danys, produïdes per una o més corrents d'aire descendents d'un nucli o sistema convectiu.

En anglès, downburst / microburst.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada